Jag har mina sidor

tisdag 20 mars 2012

Rosenrot

Tjenare, alla monsterdiggare!

Jag vet iallafall vilka jag vill kalla dagens monsterdiggare.
Dagens ros, kanske man ska säga.
Kumla bibliotek.
Jag svängde förbi där idag efter jobbet för att snabbt hämta en bok. Till Skräck-och monsterteckningen på måndag behöver jag nämligen en novell av HP Lovecraft som heter Från andra sidan. Här hemma i min bokhylla finns den i både en och två novellsamlingar, men enbart på engelska. Jag visste då att jag sett den i modersmålets tappning på bibblan.
Men det blev en längre visit ändå, för Lovecrafthyllan har växt. Banne mig vad den har växt. Nya tillskott var t.ex. ytterligare en samling av Bakhåll förlag, förutom de två som redan fanns där. Två tjocka nykomlingar, en turkos samling av Vertigo förlag och en samling från Hastur förlag. Den senare var hur läckert utformad som helst.
Men det är ju inte bara de allra nyaste bibborna som får mig att älska den där hyllan, det är ju alla de där slitna pärmarna med eoner på sina nackar. Från den första samlingen jag någonsin läste, Cthulhu 1 ihopsatt av Sam J. Lundwall, till Skräckens labyrinter och Cthulhu's arv.
Lirarna på bibblan håller inte bara lågan vid liv, de fläskar på den med en dunk bensin då och då.
Det ska de baske mig ha en krälande, kosmisk, kaotisk, cthulhoid klapp på axeln för!

På tal om monsterkursen,
igår var det perspektiv på menyn.
Vi pratade om hur man kan jobba sig ifrån den platta 8-bitars-super-mario-världen genom att tänka enkelt tripp-trapp-trull-perspektiv. Med en uppgift som jag kallade Jagad fick de sen gå lös på stora A3papper, där de ur sina egna ögons perspektiv såg en scen i vilken ett oskyldigt offer blev jagat av ett vidunder. Vidundret fick de bestämma själva, men jag slumpade fram offret åt dem.
Det blev cowboys jagade av dassrivande bläckfiskar, riddare med bevingade maneter hack i häl och doktorer som flydde från nattsvarta gastar.
På måndag blir det massor av Lovecraft.
Myriader av mustiga meningar.

1 kommentar:

  1. Najs med utvidgning av HPL-hyllan. Tackar för tipsen förresten, har läst Skuggan över Innsmouth (fin igenkänning där) och några noveller i en Lundvall-samling. Bra grejer. Älskar hans onämnbara, blasfemiska, onaturliga adjektiv :)

    SvaraRadera